Salutació

Benvolgudes binissalemeres i binissalemers,

La millor expressió i sentiment del nostre poble traduïts a festa s’anomena: Festa des Vermar. Idò sí, ja la tenim aquí en el que és la seva quaranta-vuitena edició.

Acabar l’estiu significa vermar les nostres vinyes; la verema arriba als cellers que una altra vegada elaboraran un vi excel·lent. El poble tributa homenatge a un esplendorós passat vinater, fent del vi una cultura pròpia, una festa. És important recordar el vincle de la festa amb el nostre passat vinater, que avui perdura a través de molta gent dedicada al conreu de la vinya i a l’elaboració de bons vins.

La primera passa ja la va donar l’any 65 el poeta binissalemer, Llorenç Moyà Gelabert. L’any següent i desprès de la festa privada a ca seva, ell i uns amics, binissalemers també, del Club Atlant, varen compartir amb el poble de Binissalem aquesta curolla particular.

Teniu a les vostres mans el programa de festa més econòmic que hem sabut elaborar; però per aquesta raó, també és el programa més treballat i més consensuat de tots. Com veieu, mantenim tots els actes que veníem oferint fins ara, amb la diferència que allà on hi havia una despesa considerable l’hem reduïda el màxim possible.

Un dels actes que més ha sofert canvis ha estat l’eliminació del dinar per a les persones majors de vuitanta anys. Això sí, en el seu lloc hi haurà un petit aperitiu desprès de la missa solemne. També pel sopar de les persones majors es demanarà un petit donatiu d’un euro per col·laborar amb la preparació del sopar. Continuarem amb l’aportació per al sopar de fideus a Can Arabí i per a les botelles de vi del sopar a la fresca. Com a novetat, hem posat a disposició de tothom unes paperetes col·laboradores per sufragar les despeses de la pròpia festa. Els recursos municipals són molt limitats i s’han hagut de prioritzar les despeses socials i de necessitat.

Com veieu, hem cercat alternatives per mantenir el prestigi de la nostra festa més gran. Estam convençuts que tothom entendrà aquestes petites variacions i així aclarim una mica els malentesos que circulaven pel poble.

Recordar l’important paper de les associacions i de moltes persones per a que tots puguem gaudir dels actes programats. També aprofit aquí l’ocasió per demanar seny i civisme a tothom; és compatible gaudir de la festa i respectar la gent i el patrimoni públic que és de tots.

Binissalem tornarà a ser per un parell de dies el referent dins les nostres illes. Obriu les portes de pinte en ample i convidau a totes les vostres amistats a participar de la nostra hospitalitat. Esper i desig que la festa des vermar sigui motiu de trobar-nos en germanor i respecte, d’estar devers les persones més necessitades, com també per recordar a tots aquells familiars i amistats que ja no estan entre noltros.Temps de Vermar de 2012
Jeroni Salom Munar
Batle
XLVIII Festa des Vermar, del 15 al 30 de setembre de 2012 a Binissalem